23/03/2023

Avtomehanik pripravi vozilo na poletje in zimo

4 min read

Mehanika obiščemo ob različnih priložnostih, najraje pa se mu kar izogibamo. Tisti opravki, ki jih ne moremo preprosto pomesti pod preprogo, vključujejo predvsem obveznosti, ki so zapisane v predpisih. 

Tako je treba recimo menjati gume, s čimer se pripravimo na zimo, nato imamo opravka z rednimi servisnimi intervali, v obisk servisa pa nas prisilijo tudi kakšne okvare ali poškodbe. Ravno s takšnimi nalogami ima avtomehanik največ dela.

A prav tako se lahko na mehanika zanesemo pri drugih opravilih, tudi če niso obvezna ali zelo nujna. Če želimo svoj avto dobro pripraviti na razmere na cesti, bomo v vsakem letnem času premislili o tem, kaj lahko mehanik postori za nas. V zimskem času so kritične zimske gume, poleti pa se zanašamo predvsem na to, da nas bo na poti hladila klima. 

Vedno lahko računamo na široko ponudbo storitev pri dobrem mehaniku, le na ta način lahko zagotovimo brezhibno delovanje vozila v vseh razmerah. Gotovo bo dober avtomehanik znal poskrbeti za naše vozilo v vsakem letnem času, sploh če se zanimamo za kakšne specifične posege.

Avtomehanik se spozna na vse mogoče opravke, ki so potrebni za dobrobit vozila

K mehaniku se torej ne bomo zapeljali le takrat, ko je to nujno ali obvezno. Tudi prostovoljni obiski nam močno koristijo, saj bomo s tem zagotovili brezhibno delovanje avta, predvsem pa udobje in varnost pri vožnji.

Avtomehanik je nujen za dobro pripravljenost vozila

Najbolj pomembna funkcija mehanika je ta, da vzdržuje vozilo v odlični pripravljenosti, sploh če se srečujemo z obrabo, poškodbami in okvarami. Ne bomo se torej obremenjevali s kakšnimi malenkostmi, dokler ne poskrbimo za kritične sisteme vozila.

Ravno pri takšnih posegih se avtoservis najbolje obnese. Gotovo bomo na pomoč serviserja računali v primeru, da se srečujemo s kakšnimi težavami, hitro lahko pride do poškodb in okvar, naposled pa se bo neizbežno pokazala tudi obraba vozila. Zato je pametno redno opravljati preglede in vzdrževanje, tudi preventivno lahko kaj zamenjamo. Zelo dobrodošla je ponudba celovitih pregledov, redno opravljamo mali servis in zamenjavo potrošnega materiala, po določenem intervalu pa opravimo tudi veliki servis.

Na ta način lahko avtomehanik zagotovi neoporečno delovanje kritičnih avtomobilskih sistemov. Osredotočamo se predvsem na delovanje motorja in zavornega sistema, pregledajo pa se tudi avtomobilske tekočine in filtri, stanje gum, podvozje, izpušni sistem … 

Vse kritične komponente morajo brezhibno delovati, če želimo biti na cesti zares samozavestni in varni. Dodaten plus je ta, da z brezhibnim delovanjem vozila zagotovimo tudi prijetno in udobno vožnjo ter optimalno varčnost in nizko porabo goriva. 

Avtomehanik lahko veliko opravi z vzdrževanjem

Ker se mehanikom radi izogibamo in avtoservis opravimo le takrat, ko je to že res nujno, imamo morda nekoliko izkrivljeno predstavo o tem, kako se za vozilo skrbi. V resnici servisiranje in popravila niso prava rešitev, če z obiskom mehanika odlašamo do zadnjega, bomo imeli visoke stroške in nepotrebne težave. Bolje bo v mehanično delavnico zapeljati že prej.

Z rednimi vzdrževalnimi posegi avtomehanik ne bo imel veliko dela, mi pa ne veliko stroškov

To pomeni, da bomo redno opravljali preglede in vzdrževanje, ne le servisa in popravil. Do rednih pregledov nas sicer prisilijo že zahteve glede tehničnih pregledov, a to ni vedno dovolj. Pri novejših vozilih imamo za tehnični pregled daljši interval, pri starejših vozilih pa se tako ali tako srečujemo z večjim tveganjem za okvare in poškodbe, zato se vzdrževanje vsekakor vedno splača. 

Kritično vlogo ima avtomehanik v tem oziru predvsem za tiste, ki z avtom naredijo veliko kilometrov ali pa so pri vožnji nekoliko bolj zahtevni. Med drugim se tudi motoristom priporoča opraviti celovit pregled in vzdrževanje vsaj enkrat letno, ne glede na predvidene intervale in prevožene kilometre.

Avtomehanik skrbi tudi za udobje

Nazadnje pa pridemo še do opravil, ki jih avtomehanik ponuja za udobje in prijetno izkušnjo v notranjosti potniške kabine. Seveda je zelo pomembno, da je avto v brezhibnem stanju, da lahko vozimo brezskrbno in varno. A v avtu se želimo tudi dobro počutiti.

Pred poletjem je pametno opraviti servis klime, morda bo potrebno polnjenje, priporoča se tudi zamenjava filtrov. Prav tako morda potrebuje avto klima servis, če pride do kakšnih težav ali okvar. Na voljo imamo mnoge storitve, ki nam lahko pomagajo pri vzdrževanju brezhibnega delovanja klimatskega sistema, spet pa lahko veliko storimo tudi za preventivo in za splošno vzdrževanje. Klimo se vsekakor splača pregledati vsako leto, preden se odpravimo na poletni dopust, saj ne želimo, da nas klimatski sistem ravno sredi vročega poletja pusti na cedilu.

Avtomehanik bo preveril stanje plinov in filtrov, ponudi lahko tudi dezinfekcijo klime. Po potrebi bo avto klima servis vključeval tudi popravila, včasih je treba zamenjati cevi in druge komponente, ki se lahko poškodujejo ali obrabijo.

Seveda nam serviserji nudijo še mnoge druge storitve, ki niso vedno življenjskega pomena, a so zelo dobrodošle in koristne. To ponudbo se splača izkoristiti, saj nam avtomehanik lahko s tem močno pomaga – v avtu se bomo bolje počutili, tako bomo tudi bolje vozili. Kar neverjetno je, kako velik vpliv imajo tudi manjše prilagoditve na izkušnjo pri vožnji, in to ne le za voznika, temveč tudi za potnike.