Umetno steklo

polikarbonat plošče cena

Izraz umetno steklo se nanaša na prozorne elemente iz polimernih materialov, ki po videzu spominjajo na navadno, mineralno steklo. Praktično vse najpomembnejše vrste umetnih stekel so odkrili v prvi polovici 20. stoletja med revolucijo plastičnih – polimernih materialov. Umetno steklo ima kar nekaj lastnosti, ki mu dajejo svojevrstno uporabnost, tako da so različne vrste umetnih stekel danes prisotne v zelo široki paleti izdelkov, ki jih najdemo povsod. To so svetlobniki, strešna okna, strešne kupole in podobno.

Za veliko večino umetnih stekel velja, da spadajo v kategorijo termoplastov. To so tehnični polimeri, ki se jih da s pomočjo toplote zelo enostavno oblikovati, po ohlajanju pa se nazaj spremenijo v trdne in čvrste oblike, brez spremembe kemijske strukture. Več kot 90 odstotkov umetnih stekel predstavljata polikarbonat in polimetil metakrilat ali PMMA.

Polikarbonat plošče, cena katerih je odvisna od več dejavnikov, spada med najpogosteje uporabljena nova stekla za namene stavbnega zastekljevanja. Tako kot za navadno mineralno steklo tudi za polikarbonat plošče cena predstavlja količino uporabljenega materiala in stroške oblikovanja oziroma proizvodnje. Sam material je po teži dražji od navadnega stekla, vendar ima nižjo gostoto, pa tudi oblikovanje in manipulacija z njim sta mnogo lažja. Svetlobniki iz polikarbonat plošč so predvsem bistveno lažji, močnejši in bolj prožni od primerljivih dimenzij svetlobnih površin iz navadnega stekla. Zaradi nižje skupne mase se jih veliko lažje tudi namesti, manj zahtevne so tudi obrobne inštalacije, potrebne za učvrstitev elementov na strehe objektov. PMMA plošče so nekoliko manj čvrste, zato se jih uporablja v manj zahtevnih aplikacijah kot polikarbonat plošče. Cena PMMA plošč je nižja, poleg manjšega povpraševanja h temu prispeva tudi cenejša izdelava in same surovine za izdelavo. Svetlobniki iz polikarbonat plošč so najbolj pogosti v večjih objektih, ki potrebujejo veliko naravne svetlobe. Tako jih veliko najdemo v objektih za proizvodnjo, tovarnah, skladiščih in v podobnih stavbah.

You May Also Like

About the Author: tiegos

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *