Kompaktni akumulatorji

Akumulator za motor

Akumulatorji niso nujno veliki in okorni, v nekaterih primerih pridejo veliko bolj v poštev kompaktni izdelki, ki so lahki in prenosljivi. V traktorjih in tovornjakih, pa tudi v sončnih elektrarnah in podobnih namestitvah si lahko privoščimo akumulator velike kapacitete, saj teža ne pride toliko v poštev, pogosto pa se ravno ta lastnost izkaže za ključno – v tem primeru je treba izbrati kompakten in lahek, a vseeno zmogljiv in zanesljiv akumulator.

Tak mora biti recimo akumulator za motor, saj v motor ne moremo vgraditi kar običajnega avtomobilskega akumulatorja. Hkrati pa tudi motorji zahtevajo veliko električne energije, saj prav tako uporabljajo močne žaromete in še številne druge funkcionalnosti, ki jih poganja elektrika. Akumulator za motor mora torej kljub majhni velikosti in nizki teži ponuditi zadostno zmogljivost, predvsem pa mora biti zanesljiv, da ga lahko vedno uporabimo za vžig motorja in za opravljanje ključnih funkcij pri začetku vožnje. Med delovanjem motorja se akumulator za motor seveda sproti polni, tako da kapaciteta takrat ni tako odločilna.

Nekoliko drugače je pri nekaterih drugih kompaktnih akumulatorjih, na primer tistih, ki jih uporablja električni pastir. Tu je kapaciteta ključnega pomena, saj mora električni pastir v večini primerov delovati 24 ur na dan, napaja pa se zgolj občasno. Včasih se akumulator napaja s prenosnim solarnim panelom, včasih pa se zanaša le na svojo kapaciteto, ki je morda povsem zadostna za nekaj časa delovanja. Nenazadnje električni pastir ni posebej zahteven porabnik, uporabljajo se 6V akumulatorji, ki so cenejši in varčnejši, tako da se lahko opremimo z akumulatorjem visoke kapacitete, ki bo še vedno precej majhen in lahek. Seveda pa je treba tudi v tem primeru zagotoviti popolno zanesljivost, saj lahko že nekaj trenutkov izpada povzroči težave v električni ogradi. Priporočljivo je za električni pastir uporabljati akumulator, ki je prilagojen delovanju v zahtevnih razmerah, treba pa ga je tudi dobro zavarovati.

You May Also Like

About the Author: tiegos

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *